Alergia pokarmowa u psa

Przedstawia się, że liczba poszczególnych przypadków alergii pokarmowych u naszych psów ciągle wzrasta. Czym jednak jest alergia pokarmowa. Przedstawia się, że jest reakcją organizmu – ukazując dokładniej swoistego układu odpornościowego na poszczególny składnik pokarmu. W związku z czym jednym z istotniejszych czynników sprzyjających owemu rozwojowi choroby alergicznej jest aspekt uszkodzenia owej „bariery jelitowej”, a co za tym idzie najczęściej przez wirusy oraz bakterie, jak i również antybiotyki i pasożyty. Przedostanie się takiego antygenu z przewodu pokarmowego do ,,krwi” powoduje owe powstanie pewnych przeciwciał ,,IgE”. Następne pytanie jakie się rodzi to: jakie są objawy alergii pokarmowej. Są one podobne do tych, które jednak wywoływane są przez inne choroby.

W związku z czym występujący system immunologiczny przewodu pokarmowego może również reagować w zróżnicowany sposób. W związku z czym alergia pokarmowa jest również schorzeniem trudnym do owego zdiagnozowania. Natomiast do objawów klinicznych zalicza się kolejno: świąd pojawiający się w czasie od czterech do dwudziestu czterech godzin po jedzeniu. Następnie wskazuje się, że bąble pokrzywkowe zlokalizowane są na głowie, jak i również w okolicach fafli, czy powiek, czy również u nasady uszu bądź obejmujące całościową powierzchnię ciała. Wymienić należy również owe zmiany wtórne będące jednocześnie skutkiem reakcji zwierzęcia na swoisty świąd, a więc nadżerki i strupy, jak i również przebarwienia i otarcia.

Wskazuje się również na zaburzenia żołądkowo jelitowe, gdzie występują rzadko- wymioty i biegunki, jak i również częste oddawanie kału.  Przedstawia się, ze czynnikami, które jednocześnie zwiększają ryzyko wystąpienia owej alergii pokarmowej może być równie z niewydolność trzustki oraz wszystkie czynniki, które w pewien sposób wpływają na wzrost przepuszczalności owej błony śluzowej przewodu pokarmowego. Zatem poszczególnymi alergenami pokarmowymi są zróżnicowane substancje, które jednocześnie posiadają zdolność wnikania do danego organizmu poprzez błonę śluzową przewodu pokarmowego. Ukazuje się, że najczęściej są to poszczególne białka o dużej masie cząsteczkowej, ale jednocześnie mogą być również ,,białka drobnocząsteczkowe”.